Over ons

Over ons

Bill’s Motors verhuist! Per 1 November 2023 is ons nieuwe adres: J.F. Kennedylaan 19F. Dat ligt op twee minuutjes rijden van onze oude locatie. Onderstaand verhaal delen we nog graag omdat het huidige Bill’s Motors zo is begonnen!  

Wim Luijbregts opent nieuwe snoepwinkel
WAT NOU PENSIOEN?

Van een showroom met nieuwe Fords naar een snoepwinkel vol legendes op wielen én een hoek voor ultieme racesimulators, het kan verkeren. Het ondernemerschap in Wim Luijbregts heeft het gewonnen van zijn pensioenbehoefte en als je zo zijn plannen hoort, gaat hij voorlopig niet achter de geraniums zitten. Zes dagen per week zit hij tussen het lekkers in Valkenswaard, vaak in gezelschap van Kevin Abbring. 

Bij binnenkomst ligt een Citroën SM je als een roofdier laag bij de grond aan te staren, terwijl links van je de brute snuit van een Audi RS4 zich opdringt. Je ogen worden van links naar rechts getrokken. Wacht even… is dat niet de Datsun 240Z van Ad Verkuijlen? “Die staat niet te koop, hoor,” stelt Luijbregts ons gerust. “We hebben hem hier als trekpleister neergezet, mooi vooraan, bij de glazen pui.” Alsof de 67-er Pontiac GTO met 400-4 blok en de 66-er Chevrolet Chevelle SS 427 Turbo-jet nog niet genoeg aandacht trekken. “Een echte brulaap met tegen de 500 PK. Als je hem start, begint hij vreselijk tegen je te blaffen. Trouwens, kijk eens naar dat lakwerk. Dan denk jij dat ze in Amerika niet kunnen spuiten, maar dit is wel even andere koek, hè? Snaarstrak.” Bij elke auto waar we stilstaan lanceert de gezellige Brabantse rallyheld een verhaal, zoals bij de Porsche 911 uit 1985. “Gebouwd in turbolook door Gemballa, speciaal in opdracht van een Oostenrijkse klant.”

Voor mancave te duur
Een showroom voor autoporn, dat mag je rustig stellen. Het gaat maar door, van twee BMW’s M3 inclusief een origineel Nederlands geleverde Evo 1 tot een Audi urquattro met nog de rechte neus en een Mitsubishi Lancer 2000 Turbo. “Van Edwin Wils,” vertelt de immer energieke ondernemer. Hij toont een certificaat van roestpreventie uit 1983 dat Henk Wahlbrinck als eerste eigenaar vermeldt. “Inderdaad ja, de rallyrijder. Hij heeft heb destijds hier in Valkenswaard bij de dealer gekocht.” Als decoratie eisen twee bekende competitievoertuigen hun plekje op: de oranje Escort MK1 die nog regelmatig mag stofhappen en de DAF 55 waarmee Luijbregts in 1969 vanuit het fabrieksteam aan de start van de TAP Rally in Portugal verscheen. “Zo begon het eigenlijk. Nadat Van Mossel mijn Ford-dealerschap overnam en de merkactiviteiten rondom Eindhoven ging clusteren kwam het pand leeg te staan. Kevin en ik konden er mooi wat eigen auto’s kwijt, maar voor een mancave vond ik de vierkante meters toch even te duur, dus besloten we er een verdienmodel omheen te maken.”

Binnen twee dagen vol
Luijbregts herinnert zich nog levendig die momenten, begin Maart, toen de activa zouden worden opgehaald. “Daar wilde ik bij zijn, dus keerde ik een dag eerder terug van de wintersport. Liep ik daar rond in een leeg pand, een prachtig gebouw uit 2008 met energielabel A, zonder huurder. Als eerste bedachten Kevin en ik dat we de simulatoren die hij bouwt best naar hier zouden kunnen halen. Dat genereert veel meer exposure dan het halletje achter op een industrieterrein in Dommelen waar we alles hadden staan, ook onze hobbyauto’s. Toen borrelde het idee om ook de rest van de showroom te vullen met mooie klassiekers, bijzondere youngtimers, race- en rallywagens uit onze relatiekring. Na een halfuur bellen waren de eerste consignatieafspraken er al en binnen twee dagen zaten we zo’n beetje vol. Let wel, we geven hier alleen ruimte aan auto’s in topconditie met een verhaal erbij, liefst een uitgebreid gedocumenteerde historie. Ze moeten emotie opwekken en we willen de eigenaar kennen, zodat we er honderd procent achter kunnen staan.” Jaren zestig, zeventig, tachtig, negentig, zero’s; Duits, Frans, Zweeds, Amerikaans, Japans; straat- en competitiemodellen; de mix is kleurrijk.

Op de zuil buiten prijken vier verschillende bedrijfsnamen. Motorsport in Motion behelst de simulatorenactiviteiten van Kevin Abbring, die we later gedetailleerd onder de loep zullen nemen. Relentless Cars vloeit voort uit de integratie van een bestaand bedrijf in Amerikaanse iconen, LS-Classics staat voor een partnerschap met klassiekerexpert Wil van Leeuwen in consignatieverkoop en Bill’s Motors vormt het overkoepelende geheel. Luijbregts voelt zich als een vis in het water in zijn even nieuwe als vertrouwde omgeving. “Ik zit hier zes dagen per week en ben in al die maanden nog maar één keer aan golfen toegekomen, toch echt een hobby van mij. Laatst hadden we hier op een zondag een aantal Porsche Carrera Cup-rijders die kwamen sim racen en er ontwikkelen zich alweer volgende ideeën voor evenementen, zoals cars and coffee voor kleine groepjes mensen. Voor goede ideeën staan we zonder meer open, bijvoorbeeld een autosportcafé.” Ondertussen wekken de collector’s items de nieuwsgierigheid van passanten. Ze steken graag hun neus naar binnen, tot groot genoegen van de sociale Brabantse ondernemer die van geen ophouden weet. Sterker nog, meer dan ooit heeft hij zijn vak aan zijn hobby gekoppeld. Gepensioneerd gaan zitten doen? Geen denken aan.

(reportage uit: START’84 juli 2020. Tekst en foto’s: Aart van Haagen)