Plymouth Duster 340

Algemene info Plymouth Duster 340:

De Plymouth Duster 340 is een sportieve coupé die werd geproduceerd door Chrysler van 1970 tot 1976. De Duster was gebaseerd op het Valiant-platform en deelde dezelfde voorzijde, maar had een ander ontwerp vanaf de kap naar achteren.

De Duster werd gepositioneerd om te concurreren met Ford’s iets kleinere semi-fastback Maverick compacte auto en de AMC Hornet die beide ook in 1970 werden geïntroduceerd, en de iets grotere semi-fastback Chevrolet Nova waarvan het ontwerp in 1968 werd geïntroduceerd. Terwijl de Maverick, Hornet en Nova werden aangeboden in een 4-deurs sedan carrosserievorm, werd de Duster-naam alleen gebruikt voor de 2-deurs coupé. De Duster werd ook op de markt gebracht als alternatief voor de originele Volkswagen Beetle, evenals de nieuwe klasse van binnenlandse subcompacte auto’s zoals de Chevrolet Vega.

Talrijke trim- en optiepakketvarianten van de Duster werden aangeboden met namen waaronder Feather Duster, Gold Duster, Silver Duster, Space Duster, Duster Twister, Duster 340 en Duster 360. Deze marketingvarianten van het basisontwerp van de Duster waren gericht op klanten die op zoek waren naar zuinigheid, laadruimte en/of prestaties.

Na mislukte onderhandelingen met Warner Brothers voor het gebruik van de Tasmanian Devil-cartoon, werd het “twister”-logo en het fontlogo van de Duster gemaakt door Thomas Bertsch (1952-1987) van Chrysler. Bertsch was een groot deel van zijn carrière directeur van de interieurstyling- en designstudio. In de loop der jaren werden veel overeenkomstige graphics gebruikt voor verschillende uitrustingsniveaus.

Het hele verhaal achter deze auto weten? Neem contact met ons op!

Deel deze auto op Facebook of met WhatsApp: